elsokepeslapLAz ünnep közeledtével egyre többet gondolunk távol élő rokonainkra, barátainkra. Nem volt ez másként a régi időkben is. A modern technikai eszközök feltalálása előtt is szerették volna az emberek jókívánságaikat eljuttatni szerettek felé.

Az első karácsonyi üdvözlőlapot 1611-ben kapta I Jakab, angol király, és fia Henrik herceg, a feladója Michael Meier, német orvos volt. Ezt a személyes üdvözlőkártyát 1979-ben találták meg Skóciában, az alábbi szöveggel:
„A Szent Király születésnapján köszöntjük a legimádatosabb és legerősebb lordnak és legkiválóbb Jakabnak, Nagy-Britannia és Írország királyának és az igaz hit védelmezőjének, a Szentkirály örömteli ünneplésének gesztusával. Az Úr születésnapján a legnagyobb örömben és szerencsében lépünk be az új, szerencsés 1612-es évbe."

Franciaországban a 17. század elején a kolostorokban élő apácák kézzel festett, vallásos motívumokat tartalmazó képeket készítettek a hívek számára.

Egyes források a karácsonyi képeslapok elsőbbségét Olaszországnak tulajdonítják, ahol Nicolo Monte Mellini 1709-ben üdvözlőlapokat küldött családjának és barátainak. Ez az ötlet volt az inspiráció a képekkel ellátott üdvözletek nyomtatásához.

Az első, kereskedelmi forgalomba szánt karácsonyi képeslapot Sir Henry Cole megrendelésére Angliában nyomtatták, 1843-ban, 1000 példányban. A kép közepén egy háromgenerációs család ül, és a címzettekre emeli a poharukat. Boldog Karácsonyt, és Boldog Új Évet felirat olvasható rajta. A képeslap két szélén jótékonysági jelenet látható, a tetején a címzett nevének van kihagyva a hely, míg az aljára a feladó nevét lehetett beírni.

elsokepeslap

A nyomtatás fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbé váltak a karácsonyi képeslapok, 1860-ban már nagy számban gyártották. Az 1900-as években különösen Németországban volt igazán népszerű.
A magyar képeslapkiadás a millennium évében, 1896-ban kezdődött.

Az ünnepi lapok tematikája sokszínű: lehetnek vallásos témájúak, képzőművészeti alkotások másolatai, békét, nyugalmat sugárzó téli táj, angyalkás, mikulásos. Gyakori volt az arany, vagy ezüst csillámos díszítés.

Az I. világháború idején készült lapokon az otthon, a család és a harctéri valóság szembeállítása a fő téma, de jellemző háború idején a hazafias tematika. A két világháború között és 1945 után népszerűek voltak K. Lukács Kató meseillusztrációkat felidéző képeslapjai.

Napjainkban e szép hagyomány már sajnos nem divat, felváltotta az SMS küldés, majd a közösségi oldalakon történő, sokszor személytelen köszöntgetés.

Felhasznált irodalom:
Tészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv
https://www.london-walking-tours.co.uk/dickens-london/henry-cole-first-christmas-card.htm
https://eletszepitok.hu/advent-napjai-a-karacsonyi-kepeslapok-tortenete/
https://felvidek.ma/2021/12/a-karacsonyi-kepeslapok-eredete/

Ajánló

  arc

Keresés