Felnőtt kölcsönző:

A felnőtt kölcsönzőt a 14 éven felüli látogatók vehetik igénybe, akik közel 63500 kötetből válogathatnak. A könyvtárhasználók regisztráláskor névre szóló olvasójegyet kapnak, amit minden kölcsönzéskor fel kell mutatni. Az olvasójegy az online katalógus zárt tartalmának használatára is feljogosít. Első belépéskor felhasználónév az olvasójegy száma, jelszó a születési dátum szóközök nélkül.

Egyidejűleg egy olvasónál 6 kötet lehet. A kölcsönzési idő 5 hét, mely egyszer meghosszabbítható 3 hétre, ha az adott dokumentumra nincs előjegyzés. A hosszabbítást személyesen, levélben, telefonon, és e-mail-en egyaránt jelezni lehet a kölcsönzési határidő lejártáig.

A felnőtt könyvtári szolgáltatás 1500 Ft/év ellenében vehető igénybe. 16 éven aluliaknak és 70 év feletti beiratkozóknak, valamint közgyűjteményi dolgozóknak ingyenes. Pedagógusoknak, és nappali tagozatos diákoknak 1000 Ft/év.

Késedelmi díjak: 15 Ft/ könyv /nap. Korlátozott kölcsönzésű könyvekre 50 Ft /könyv /nap.

Gyerekkönyvtár:

A gyerekkönyvtár szolgáltatásait 14 év alatti érdeklődők vehetik igénybe szülői/jótállói igazolással. A részlegen közel 20000 kötet könyv, és 10 folyóirat várja kis olvasóit.

A hagyományos könyvtári feladatokon túl, rendszeresen tartunk könyvtárhasználati órákat. Szoros kapcsolatban vagyunk Mátészalka oktatási intézményeivel, és az iskolai könyvtárosokkal. Rendszeresen szervezünk gyerekrendezvényeket, vetélkedőket, és egyéb szabadidős foglalkozásokat. Ezek időpontjairól és tematikájáról rendszeresen értesülhet weboldalunkon.

A könyvtárhasználók regisztráláskor névre szóló olvasójegyet kapnak, amit minden kölcsönzéskor fel kell mutatni. Hasonlóan a felnőtt könyvtárhoz, egyidejűleg egy olvasó itt is 6 kötet kölcsönözhet. A kölcsönzési idő 5 hét, mely egyszer meghosszabbítható, 3 hétre, ha az adott dokumentumra nincs előjegyzés. A hosszabbítást személyesen, levélben, telefonon, és e-mail-en egyaránt jelezni lehet a kölcsönzési határidő lejártáig.

A 14 év alatti könyvtártagoknak a gyerekkönyvtár szolgáltatásai ingyenesek.

Késedelmi díjak: 15 Ft/ könyv /nap. Korlátozott kölcsönzésű könyvekre 50 Ft /könyv /nap.

Olvasóterem:

Mind a gyerekkönyvtárban, mind a felnőtt könyvtárban kialakítottunk olvasótermi állományt. Itt találhatók a kézikönyvek egy része, illetve azok a könyvtári dokumentumok, amelyeket fontosságuk és példányszámuk miatt indokolt védetté nyilvánítani. Itt vannak elhelyezve a beköttetett folyóiratok is. A felnőtt olvasóteremben 8500 kötet várja a kutatókat. A gyerekkönyvtár olvasótermében 800 kötet kapott helyet.

Az olvasótermi dokumentumok 7 napra kölcsönözhetők. (Az olvasóteremből kölcsönzött dokumentumok kölcsönzési ideje esetenként eltérhet!)

Késedelmi díjak: 100 Ft/ könyv /nap.

Helytörténeti részleg:

Könyvtárunk kiemelt feladata, hogy a teljességre törekedve gyűjtse a Mátészalkára és környékére vonatkozó dokumentumokat. A különböző formátumú helytörténeti anyagokat, olyan módon tárjuk fel, hogy azokban az eligazodás zökkenőmentes legyen. Részt veszünk a megyei helytörténeti adatbázis építésében is. A helytörténeti kutatásokat közel 1800 kiadvány segíti.

Az itt található dokumentumok 7 napra kölcsönözhetők. (Az helytörténetből kölcsönzött dokumentumok kölcsönzési ideje esetenként eltérhet!)

Késedelmi díjak: 100 Ft/ könyv /nap.

Folyóiratolvasó részleg:

Közel 100 folyóirat közül válogathatnak a látogatók. Helyben olvasáshoz nem szükséges beiratkozni. 7 napilap, népszerű heti,- és havi lapok, valamint irodalmi, művészeti és tudományos szakfolyóiratokkal állunk olvasóink rendelkezésére.

Ajánló

  maszkviseles

Keresés