AtsJozsefL1928. február 19-én született Pécsett. Középiskoláit a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. Ezt követően 1946 és 1950 között Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója volt, ahol latin-magyar szakos diplomát kapott.

Tanári működését Tamásiban a Béri Balogh Ádám Gimnáziumban kezdte, majd Budapesten a koreai Kim Ir Szen Iskolában nevelőtanár lett, s egy év után az ott szerveződő Általános Iskola és Nevelőotthon igazgatóhelyettese volt.

1959-ben került a megyénkbe, először Lónyán tanított, majd 1961-ben került Mátészalkára. 1961-től 1977-ig az Esze Tamás Gimnázium tanára, könyvtárosa volt. 1977-től 1988. évi nyugdíjazásáig a városi könyvtár igazgatója volt.

Igazgatói tevékenységében a könyvtár területbővítési és korszerűsítési, a tárgyi-, technikai feltételek jobbításán túl, törekedett az intézmény szellemi műhely-jellegének erősítésére.

Volt középiskolai könyvtárosok megyei szakfelügyelője, az iskolai könyvtárosok alapfokú képzését, majd azok kétéves komplex gyakorlatát is vezette, valamint a gimnáziumban fakultáció keretében könyvtárkezelőket tanított meg a szakma minden fontos elemére. Mindeközben publikációi jelentek meg iskolai és közművelődési tárgykörben, szerkesztett évkönyveket, néprajzi kiadványt, monografikus munkákat, lektorált közhasznú műveket és nevéhez fűződik sok irodalmi műsor tervezése is. A Kelet-Magyarország „Mátészalka” mellékletének egyik olvasó-szerkesztője volt

Néptáncot is oktatott, s később jó kapcsolatot ápolt az akkori Szatmár Táncegyüttessel és annak vezetőivel.

Elismerései: kétszer kapott "Szocialista Kutúráért" kitüntetést, megkapta a "Munka Érdemrend" arany fokozatát, valamint "Mátészalka Díszpolgára" kitüntető címet is. 2007-ben vette fel a nevét az Esze Tamás Gimnázium könyvtára.

1995-ben halt meg, Mátészalkán.

Ajánló

  arc

Keresés