lucaszekeLA karácsonyi ünnepkör több jeles napot is magába foglal, melyik közül kiemelkedik december 13-a Luca napja, amihez számtalan népszokás kötődik. A Gergely naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. „Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja.”

Ezen a napon Szent Lúciára is emlékezünk, aki hitéért mártírhalált halt. A szembetegek, a varrónők és a bűnbánó utcanők védőszentje ő.

A magyar néphitben Luca napját inkább a boszorkánysággal hozzák kapcsolatba, leginkább gonoszjáró napnak tartják. Védekezni kell a boszorkányok rontása ellen. Ennek legjobb ellenszere a fokhagyma, amivel bekenik az ólak ajtaját. Fontos dolog a boszorkányok felismerése, ehhez készül a Luca széke, mely Luca naptól karácsonyig készül. A meghatározott számú és fajtájú fából, szögek nélkül összeállított székről az éjféli misén megláthatták a boszorkányokat. Utána viszont el kellett égetni.

Házasságjósló nap is: a leányok számos praktikát vetettek be, annak érdekében, hogy kiderüljön ki is lesz a jövendőbelijük. A gombócba főzött cédulákra felírták a lehetséges kérők nevét, amelyik aztán főzéskor hamarabb feljött a víz felszínére, az lehet a kérő. De készültek lucacédulák is. A 12 cédulára írt férfinevek közül karácsonyig minden nap elégettek egyet. Amelyik cédula karácsonyig megmaradt, az a férfi lehet a kérő.

Ekkor kezdik el csíráztatni a lucabúzát is, ami ha karácsonyra kizöldül, reményt adhat arra, hogy a következő évben jó termés várható. Időjós módszer a hagymakalendárium is: 12 hagymalevélbe sót tesznek, amelyik átnedvesedik, az a hónap csapadékos lesz. Egyes vidékeken elégnek bizonyult az időjósláshoz az is, ha megfigyelik a 12 nap időjárását. Abból már tudni lehet, hogy milyen idő várható az új évben a 12 hónapban.

A Luca-napi hiedelmes többsége a tyúkokkal kapcsolatos. Szokás volt a kotyolás. Ilyenkor a fiúk házról házra jártak, és termékenységvarázsló szöveget énekeltek.

Luca napon az asszonyok bizonyos dolgokat nem végezhettek el. Tilos volt varrni, fonni, ugyanis a tyúkok fenekét bevarrják és azok nem fognak tojni. Tilos volt sütni is, ellenben fejtő, bontó munkát végezhettek.

Tilos volt Luca napján bármit is kölcsönadni, mert az soha sem kerül vissza.

A könyvtárból viszont lehet Luca napon is kölcsönözni!

Felhasznált irodalom:
Magyar néprajz VII. kötet Népszokás, néphit, népi vallásosság
Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások
Összeállította: Szabóné Dankó Erzsébet

Ajánló

  arc

Keresés