KarpatiJozsefDr. Kárpáti József apai nagyszülei Kocsordon, gróf Tisza Lajos birtokán dolgoztak. Itt született édesapja is, akit a gróf taníttatott és támogatott, majd számtartóként alkalmazott az uradalomban. Édesanyja szülei szintén itt éltek, s itt született Kárpáti József is 1927-ben.

1944-ben kilakoltatták családját, és a Komárom melletti Heténybe kerültek. 1944-ben a leventékkel együtt előbb Csehszlovákiába, majd Németországba vitték, ahol páncélos katonának akarták kiképezni. Csak 1945. május végén térhettek haza ismét Kocsordra. Akkorra édesanyja már nem élt, az apja orosz fogságban volt, s minden értéküket széthurcolták.

Ezekben az években alakult a népi kollégium Mátészalkán, s ennek a titkára lett Kárpáti József. Az érettségi után, az akkor szokásos tehetségkutató vizsgálatok eredményeként, a népi kollégium döntése alapján orvosi egyetemre küldték. Pesten a Pápai Páris Ferenc Népi Kollégiumba került. Orvosi egyetemi pályafutása 1949-ben megszakadt, mivel kulákszármazásúnak nyilvánították, és másodév után kitették. Csak nagy nehézségek árán tudott Budapesten elhelyezkedni a Lipót Távbeszélő központban segédmunkásként. Itt elvégezte a posta segédtiszti iskolát, s közben NÉKOSZ-os hagyományaihoz híven népi táncot oktatott.

Mivel az orvosi egyetemre nem mehetett vissza, beadta pályázatát az Állami Gazdaságok Minisztériumához, hogy valamilyen munkalehetőséghez jusson. Az urai állami gazdaságba helyezték leíró könyvelőnek. Itt végezte el a mérlegképes könyvelői tanfolyamot. Mint végzett szakembert 1956-ban a nyírteleki állami gazdaság főkönyvelőjének nevezték ki.

1957-ben kapott lehetőséget arra, hogy a korábban letett nagy vizsgákat megismételve, visszakerüljön az orvosi az egyetemre. Ekkor már nős volt, így nehéz időszak következett ezután a család életében. Kárpáti József Pesten lakott kollégiumban, felesége pedig szüleihez költözött Jászladányba két kisfiukkal. A végzés után legfontosabb az volt, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol lakást kapnak, és végre együtt legyen a család. Ezért is pályázta meg Ópályiban a körzeti orvosi állást. Öt évet töltött el itt, s ezután 1966-ban kinevezték a mátészalkai rendelőintézet vezető főorvosának.

dr. Kárpáti József főorvos nagyon sokat tett Mátészalkán az egészségügy fejlesztéséért. Volt városi főorvos, kórházigazgató-helyettes, nevéhez fűződik a központi orvosi ügyelet megszervezése, az orvosi rendelők kialakítása. 1985-ben ment nyugdíjba. Tagja volt 1994-1998 között a mátészalkai képviselő- testületnek, s ezen belül az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökeként dolgozott. 2003.november 7- én halt meg Mátészalkán.

(Forrás: Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)

Ajánló

  konteo

Keresés