konyvtolvajLKiss Györgyi, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanulója, az alábbi ajánlóját küldte nekünk és olvasóinknak. Ezzel a munkájával 20 órát teljesített a közösségi szolgálatából. Sajnos nem áll módunkban minden munkát publikálni a honlapunkon, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy ilyen úton teljesítse a közösségi szolgálatát!

 

Markus Zusak: A könyvtolvaj

Főbb szereplők: Liesel Meminger, Rosa Huberman (Mama), Hans Huberman (Papa), Rudy Steiner, Alex és Barbara Steiner, Max Vandenburg, a polgármester és az ő felesége

Helyszínek: München, Molching

Cselekmény:
Történetünk a náci Németországban egy München melletti városban, Molchingban játszódik. A történet középpontjában egy kislány áll, Liesel, akit az anyukája egy nevelőotthonnak adott származása miatt. A kislány ugyanis egy orosz kommunista kislánya. Lieselt egy német házaspár fogadja örökbe. Hubermanék nagy gonddal próbálják a lányt hozzászoktatni új helyzetéhez. Míg Rosa, vagyis a Mama szigorral neveli lányát, addig férje, Hans, a Papa kedvességgel és türelemmel ajándékozza meg. Titokban esténként együtt olvasnak. Eltelik így jó pár hónap, aztán váratlan vendég érkezik. Max, a zsidó boxoló elmenekült régebbi lakhelyéről és most Hans segítségét kéri. A házaspár megszánja az ifjút, de nagyon jól tudják, hogy mit kockáztatnak azzal, ha zsidót bújtatnak. A történet maga Hubermanék, Max és Liesel szépen lassan kialakuló szoros kapcsolatát meséli el, illetve Liesel és legjobb barátja, Trudy kapcsolatát. De ne feledkezzünk meg a lány hetenkénti olvasó délutánjairól az ő titkos helyén, és a könyvekről, melyek érdekes módon kerülnek Liesel tulajdonába. A legérdekesebb mégis e könyvben, hogy mindez a halál szemszögéből van elmesélve...Saját vélemény:

Saját vélemény:
Életemben nem olvastam még ennyire őszinte és megható könyvet, pedig én aztán sok könyvet ismerek már! Elsőre nagyon meglepett, hogy maga a halál meséli el az egész történetet, de miután elolvastam az első 40 oldalt nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A halál őszintén beszél minden addigi munkájáról és nem fél előre közvetíteni egy kicsit a jövőben történő dolgokat. Bár egy nagyon szomorú koráról beszélünk a történelemnek, mégis szívmelengető, hogy vannak olyan emberek, akik képesek ilyen időben is segíteni társaikon. Engem nagyon megfogott maga a könyv, ezért nem is csodálom, hogy egy világsikerű bestsellerről beszélünk.

Kinek ajánlom?
Őszintén szólva bárkinek, aki érdeklődik a történelem ezen szakaszában. Tökéletesen leírja, hogy hogy nevelték a gyerekeket, illetve milyen szabályok vonatkoztak a német emberekre. Persze azt is leírja a könyv, hogy hogyan viszonyultak az emberek a zsidókhoz. Fiú és lány egyaránt elolvashatja, mert több ember életéről ír. Nincs benne olyan, ami csak lányra vagy csak fiúra vonatkozna. Nyílt, szomorú, szívmelengető és felemelő történet.

Ajánló

  semmitteves

Keresés