szalkaiLA Szalkai kódex hasonmáskiadásával ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség, Szalkai László szülőföldjén, Mátészalkán. Az 529 éves kódex csodával határos módon maradt fenn az utókor számára, a kolofon szerint 1490. május 12-én fejezte be a munkát.

A Sárospatakon készült kódex tulajdonképpen nem más, mint Szalkai László iskoláskönyve, ezért oktatástörténeti szempontból is jelentős a mű, mert a középkori tananyagba nyújt betekintést.

SzalkaiKodex 0018Kattintson, galéria nyílik!

Dr. Hanusi Péter polgármester úr köszöntője után, Máté Dóra és Jeney Sándorné reneszánszkori zenével varázsolta a közönséget a 15. századba.

Pénzes Ottó igazgató úr Szalkai László életét mutatta be, valamint arról beszélt, hogy mi itt Mátészalkán fontosnak érezzük, hogy Szalkai Lászlóról szóló ismereteinket átadjuk a felnövekvő generációnak.

Dr. Sarbak Gábor, aki a magyarországi kódexek jeles kutatója magáról a munkáról, a magyar művelődéstörténetben betöltött jelentőségéről tartott vetítéssel egybekötött előadást. Előadás közben a közönség kézbe vette, megtekintette a kiadványt.

Ajánló

  konteo

Keresés