HobbiLSzombathy Géza és kedves felesége Évike fogadta a Hobbi klub tagjait egy baráti beszélgetéssel egybekötött bemutatóra az otthonukban. Azt városszerte mindenki tudja, hogy a házigazdának jelentős szőlőtermesztéssel és borászattal kapcsolatos gyűjteménye van.

A pincétől a padlásig ebben az otthonban minden mesél, minden tárgynak csodálatos története van. Országhatárokon belül, de talán mondhatok tágabb határokat is, egyedülálló a 860 darabból álló metszőolló gyűjtemény. Soha nem gondoltam volna, hogy ámulattal fogom hallgatni ennek a hétköznapi eszköznek a történetét. Hogyan gondozták a szőlőt eleink, milyen formájú metszőollót használtak az évszázadok során. De nemcsak metszeni, hanem, permetezni is kell a szőlőt. Permetezőkből is láthattunk többfélét, különböző korokból, és hallgathattunk mellé érdekes történeteket. Tovább sétálva különböző hordókat, szódásüvegeket és szebbnél szebb boros palackokat csodálhattunk meg. Csodálattal hallgattuk a házigazda szakértelmét, és azt, amilyen szeretettel beszélt a borkészítésről. Az emeletre érve rádöbbentünk, hogy a szőlőtőke, szőlővessző gondos kezelés után varázslatos lakásdísszé tud válni. Itt számtalan, borversenyeken szerzett oklevél látható, valamint receptek, parafa dugó-gyűjtemény és egyéb borászati relikviák láthatók.

HobbiKattintson, galéria nyílik!

Eddig is csak ámultunk a csodálatos gyűjtemény láttán, amikor igazi meglepetésként Évike bevezetett bennünket az Ő birodalmába. itt egy igazi parasztkonyha van berendezve kredencestől, egykori használati tárgyakon keresztül igazi szőtteseken át, minden, ami nem hiányozhatott nagyanyáink konyhájából, háztartásából. Valóságos múzeum. Közben azon gondolkodtam, hogy itt lehetne ám igazi hon- és népismereti órát tartani.

Köszönjük szépen, hogy a Hobbi klub tagjai megtekinthették ezt a csodálatos gyűjteményt.

Ajánló

  semmitteves

Keresés